Foto: Peter Frennesson

Visesangerens råd

Vi må lære av svenskene. Denne gangen av feilene de har gjort. Det Sverige må ta tilbake, må vi kjempe for å beholde.

 

Tekst: Kari Kristensen

 

Jeg er ingen stor Wagner-kjenner, innrømmer jeg og regner med å få en skyllebøtte av den svenske musikeren Mikael Wiehe.

 

— Nei, du skal bare være glad. Det betyr bare at du har mye fint å glede deg til når du først begynner å lytte.

 

Slik startet samtalen mellom oss etter at jeg spurte om det nye albumet hans «Isolde». Albumet kommer 13. september — 50 år etter at Wiehe sto på scenen for første gang. Tittelen er hentet fra Rickard Wagners opera Tristan og Isolde, og inneholder duetter med Joakim Thåstrøm og Eva Dahlgren. — Men det er ikke politisk, forteller han da jeg mente det skulle vært med valgkampen vår. Nehei, hva skal vi snakke om da, siden jeg er lite bevandret i Wagners verker?

 

– Min politiske plate kommer neste år, da det er Stortingsvalg i Sverige. Dere får lytte til låtene jeg skrev til det forrige svenske valget, «Ta Det Tillbaka», for eksempel.

 

«Vi fattade inget, vi stod där som fån

medan tjuvarna snodde allt dom kom åt.

Vi trodde vi drömde, dom trodde vi sov.

Nu ska vi ta det tillbaks.»

 

Det skal vi. Apropos svensk kultur. Parodikontoen til Zlatan på twitter skrev etter forrige landskamp; «Att jag gjorde tre mål ikväll var inte särskilt märkvärdigt. De norska spelarna sprang ju bara rundt på planen och letade efter olja». Poeng?

 

— Jeg spiller rundt tjuefem konserter i Norge hvert år, så jeg er mye der. Klart det finnes en liten forskjell mellom Sverige og Norge, men den er ikke større enn forskjellen mellom Skåne og Stockholm. Jeg synes det er vanskelig å karakterisere på den måten, jeg har ikke noe dårlig inntrykk av nordmenn flest. Det eneste negative man kan si om Norge er at de beste servitørene er svenske.

 

Vi pynter til gjengjeld på Sveriges statistikk på arbeidsledighet?

 

— Ja, just det, det gjør dere virkelig. Det er en skam for Sverige at ungdommen må emigrere for å kunne arbeide. Og det på grunn av en forferdelig høyrepolitikk som drives her.

 

Hvorfor tror du da den svenske høyreregjeringa er valgt to ganger på rad? Og hvorfor har den norske rødgrønne regjeringa vunnet to valg?

 

—     Jeg kan ikke forestille meg at den svenske høyreregjeringa skulle få en mandatperiode til. Den middelklassen som førte de borgerlige til makten har ikke skikkelig merket de store bristene i politikken og hvilke konsekvenser den har ført til. Skoler legges ned og svikter elever og helse- og eldreomsorg er fullt av skandaler. Den konkurranseskapningen som den svenske regjeringen gikk til valg på er ren privatisering og avregulering av samfunnet. Veldig mange mennesker har kjent de store bristene i svensk politikk på kroppen og begynner å våkne.

 

«Och dom sålde vår välfärd och vår solidaritet,

sålde vår rättvisa och vår jämlikhet.

Dom sålde vår känsla för rätt eller fel.

Nu ska vi ta det tillbaks.»

 

—     Det er veldig forbausende at nordmenn ønsker å stemme Høyre og Frp når den sosialdemokratiske politikken som er ført de siste årene har gitt nasjonen Norge mye positivt å se opp til. Og det kommer fra meg, som ikke er sosialdemokrat engang. Men man må bare akseptere at det ligger i demokratiets natur at om folk ønsker forandring, kan de velge det.

 

Du nevnte den svenske skolen som forfaller og de private skolene som går konkurs. De samme skolekonsernene ønsker seg nå inn i Norge. Kan vi tillate det?

 

— Den nyliberale tankegangen om at alt driftes bedre av private entreprenører har dessverre også spredd seg til Norge. I England resulterte det i katastrofe. I Sverige, som er det mest privatiserte landet i Europa, ble det katastrofe. Det kommer det også til å bli i Norge, om de velger den formen for politikk.

 

Høyre i Norge bruker mye av den samme retorikken som Nya Moderatarna brukte før valget. De modererer seg. Hva er det vi ikke har fått med oss?

 

—     Mulig fordi norske velgere ikke er tilstrekkelig informert om de store forandringene som er skjedd hos oss. Norske velgere kan umulig vite hvor dårlig den nyliberale politikken har endt i praksis i Sverige. Hadde de visst, hadde de vært mye mer betenksomme med å stemme Høyre.

 

Foto: Peter Frennesson

«Det man ødelegger på fire år tar minst tjuefem år å bygge opp igjen.» Foto: Peter Frennesson

 

 

—   Nya Moderaterna har brukt den lite populære «trianguleringsmetoden», de påtar seg en ekstra rolle som et arbeiderparti, noe som ikke ligger i ideologien deres i utgangspunktet. Mange tror de er nettopp det, og tar de på alvor. På kort sikt kan det virke fruktbart. Nya Moderaterna framstiller seg som forsvarere av velferdsstaten mens de bryter den ned. Samtidig skaper det enda mer nyliberal politikk og mistro i samfunnet. Man bryter ikke bare ned tilliten mellom politikere og samfunn, men også tilliten mellom mennesker. Når man går til legen, blir man ikke lenger behandlet ut fra pasientens behov, men ut i fra hva legen kan tjene på de forskjellige diagnosene på pasienten.

—   De skandinaviske velferdssamfunnene var bygd på tillit som har skapt ikke bare et politisk, men også økonomisk godt klima. Den nyliberale ideologien bryter ned fellesskapet vårt bit for bit. Så klart dette skaper mistro.

 

There’s no such thing as society. Står Skandinavia i fare for å bli som England?

 

—     De nyliberale idéenes mor klarte å bryte ned fagforeninger og isolere individene. Vi har sett det som en selvfølge at det vi har bygd ikke kan ødelegges. Men det kan skje. Og det kan skje at det ødelegges så mye at det ikke kan repareres. Det man ødelegger på fire år tar minst tjuefem år å bygge opp igjen.

 

Du virker temmelig sikker på en rød seier i Sverige neste år. Men vokser ikke høyreekstremismen fram i dårlige tider, slik vi ser i resten av Europa?

 

— Det er ungdommen som rammes av arbeidsledighet og kjenner de økende forskjellene på kroppen.. Det er grunnen til den voksende fascismen: I Sverige har vi Sverigedemokraterna som ligger på rundt 10 %. De kanaliserer sinnet og redselen som er kommet av disse skillene og skaper syndebukker. Venstresidens store utfordring er å kanalisere det rettferdige sinnet på en konstruktiv måte — ikke ved å fordømme.

 

— Jeg tror vi kommer til å få en rødgrønn regjering i Sverige neste år. Det store problemet er at forskjellen mellom blå og rødgrønt etter åtte års såkalt moderat styre kommer til å være ganske liten. Om Socialdemokraterna ikke klarer å være et sterkt nok alternativ til denne gale politikken og bekjempe frustrasjonen i befolkningen, kommer dessverre Sverigedemokraterna til å vokse.

 

Hva er din oppfordring til norske velgere nå?

 

—   Verden forandres hele tiden. Vi kommer aldri til å få tilbake de nasjonene som var for hundre år siden. Verden er en verden av innvandrere, og den klokken kan man ikke stille tilbake. I stedet må vi være fornøyde og se framover sammen. Med hverandre. Vi trenger samarbeid, solidaritet og tillit, både på sosiale og økonomiske områder. For å si det ganske enkelt: Vanlige mennesker tjener godt på å være venner med hverandre. Høyresidas samfunns- og menneskeoppfatning bygger på konkurranse og dens sterkeste rett. Venstresidas grunnleggende menneskesyn er at de mange som har mindre makt skal holde sammen, uansett etnisitet og kjønn.

—   Private initiativ kan ikke løse klimaproblemet. Det handler om menneskehetens overlevelse. Klimaproblemet kan kun håndteres i solidaritetens navn.

 

Takk, det var en fin tale fra en visesanger. Du er jo 68-er, om du hadde vært 30 år idag, hadde du vært medlem av Looptroop?

 

— Definitivt! Jeg har spilt med Looptroop mange ganger, og jeg hadde defintivt drevet med hip-hop om jeg var ung i dag.